RSS

Friday, June 26, 2009

puding caramel~

ok. entry kali ni aku nak cite mcm mane nak buat puding caramel. mungkin ramai yg teringin buat tapi xtau nak buat atau x jumpe resepi atau rase mungkin susah. yup mungkin.

disebabkan aku terlampau bosan sekarang n tidak tau untuk berbuat ape2. pe ka
te kite kongsi resepi ni sebab resepi ni bukan saje aku je yang pakai. malah mak2 sedara n termasuk opah aku dah mintak resepi ni dari aku after makan beberapa kali puding yg aku buat. see. aku pandai gak masak kan. kan. kan?? haha. ok stop memuji diri sendiri sebab ramai yg da naik meluat da tuh. ehh tapi kan nape opah aku buat macam lagi sedap dari aku?? huh!! yela2 ok2 org lame kan.. air tangan opah mesti lagi besh! phm2! huhu..ok actually sgt2 lah senang wat puding ni. aku pun mule2 igt susah sgt nak buat. yelah boley bygkan x kat bazar ramadhan kalau jual juz 1 slice da nak dkt rm3! mahal tuh~ padahal modal utk buat puding ni x byk pun. since ayah aku suka sgt makan puding ni. so aku search la resepi ni semate nak bagi ayah aku makan. kalau beli rugi kot! n just ade mase bulan ramadhan je. so kesian lah kat ayah aku kene tunggu setahun baru dpt makan kan! ok ok ok. dah2 abis2. cukup melalut ek farra!

ok now time utk announce the recipe!cewah mcm recipe hebat je kan! this is not secret
recipe so y not we share the recipe right?? *wah aku mmg suke memanjangkan entry nih*

bahan A
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
5 biji telur

2 sudu tepung jagung
1 sudu esen vanilla

bahan B
2 sudu gula
1 cawan air

method
1. campurkan sume bahan A dan gaul sehingga sebati.
2. bahan B untuk buat gula hangus. so masukkan gula dalam periuk. panaskan. bila gula da betuka menjadi warne perang terus masukkan air. * api jgn terlalu kuat n jangan masak terlalu lame sbb takut jadi hangit. so nanti puding jadi x sdp sbb akan pahit. phm??*

3. masukkan bahan A n B dalam acuan. then kukus selama 45 minit.


see!! sng kan!! sampai ayah aku pun da hebat buat puding ni. so anda pun mesti boley jadi hebat mcm saye! cewah!! perasan sudah farra ini. so kite bebalik semula kpd recipe. n kalau nak lagi sedap. after kukus tu, sejukkan puding, n masukkan dlm fridge kalau nak lagi sedap. kalau x nak xpe. suke ati. hehe.. gmbr kat atas ni mcm x cantik sgt. so korg buatlah cantik2 k. letak dalam acuan yang lawa sikit k. *wah aku beriye ni ade ke org nak try?? haha*
n lastly im proudly to say... SELAMAT MENCUBA!!


p/s: kalau korg suke makan try r.. sebab mesti sedap.. x caye tanye yamean.. aritu dye makan smpi 5 slice kan.. kan2 yamean.. hoho.. ooops!!!

3 comments:

spiderman said...

kalau rajin nanti aku cuber











(sajer nak menyemak kat komen ni, ahahaha)

FaRRa said...

haha
bgs!
practise2!
t bln pose ko ley wat bg ak!
haha
=p

spiderman said...

orait...

Post a Comment